foto

Paulus Schäfer

Paulus Schäfer is een van de meest getalenteerde gypsyjazz gitaristen van deze tijd. Geboren in de Nederlandse Sinti gemeenschap leert hij al op vroege leeftijd gitaar spelen, o.a. van Waso Grünholz, een legende binnen de Sinti gemeenschap, die hem stimuleert zijn eigen sound te ontwikkelen.

Wereldwijd is Paulus een veelgevraagd gitarist en hij speelde op vele belangrijke podia en jazz-festivals; van Carnegie Hall en Royal Opera House Mumbai tot het Bimhuis en Jazz Dock Prague, en vele jazz-festivals zoals Copenhagen Jazz Festival, Amersfoort World Jazz Festival, Jazz in Duketown, Daejon International Guitar Festival, Breda Jazz enz.. 

Typerend voor Paulus is zijn zeer brede muzikale interesse, en hij speelt in een aantal uiteenlopende formaties. Sinds zijn kennismaking in 2014 met de virtuoze accordeonist Dominique Paats, treedt hij regelmatig met hem op als duo (in 2023 bv een succesvolle tournee langs een groot aantal nederlandse theaters onder de naam Sous le Ciel de Paris). Paulus heeft ook bijzonder mooie eigen composities op zijn naam staan, en op zijn succesvolle album Letter to Vincent Van Gogh speelt hij ze o.a. samen met Tcha Limberger en top pianist Peter Beets. Voor 2024 staat o.a. een grote tournee langs ruim 20 Nederlandse theaters geboekt met The Five Great Guitars.

Samen met gitarist Joost Zoeteman laat Paulus duidelijk zien binnen de jazz-muziek ook graag andere stijlen te spelen, en hij heeft met vele grote muzikanten samen gespeeld zoals Stochelo Rosenberg, Bireli Lagrene, Jan Akkerman, Antoine Boyer,  Martin Taylor, en  Fapy Lafertin.
Paulus Schäfer; een fenomenaal gitarist met een ongekend improvisatie-vermogen, en steeds de vernieuwing zoekend samen andere top-muzikanten, zowel in binnen als buiten Nederland.

Paulus Schäfer heeft als representant van de Nederlandse School een specifieke, herkenbare en pakkende sound: een altijd swingende gipsy jazz. Bovendien is hij voortdurend op zoek naar een vernieuwend en modern geluid. ”Zijn zingende toon, angstaanjagende techniek en goed uitgebalanceerde solo's”. Daarvoor kreeg hij op 30 mei 2013 een award van het International Guitar Festival ‘The World of Guitar’ voor zijn ‘special contribution to contemporary development of Gypsy Jazz‘.

Terug naar overzicht