foto

Stochelo Rosenberg

Geboren in een familie van muzikanten begon Stochelo op zijn 10de met gitaar spelen. Hij leerde het spelen van zijn vader Mimer en oom Wasso Grünholz, maar vooral ook door te luisteren naar platen van Django Reinhardt. Op zijn 12de won hij samen met neef Nous’che Rosenberg op slaggitaar en vriend Rino van Hooydonk op contrabas de eerste prijs in een TV contest voor kinderen. De jeugd-jaren erna speeld Stochelo vooral met Nous’che en diens broer Nonnie op contrabas in kerken en gypsy kampen in heel Europa. 

Eind jaren ’80, 20 jaar oud, kwam zijn grote international doorbraak met Het Rosenberg Trio (Stochelo en neef Nous’che en diens broer Nonnie). Het trio heeft wereldwijd op zeer vele belangrijke podia gespeeld; van Carnegie Hall tot het Concertgebouw Amsterdam en de Rose Bowl in Los Angeles, op vele belangrijke jazzfestivals zoals North Sea Jazz, Jazz in Marciac, Festival Django Reinhardt in Samois, Jazz en Touraine, en vele top jazzclubs zoals BIMHUIS Amsterdam en Le Duc des Lombards Parijs. Het Rosenberg Trio vertegenwoordigt “de essentie van gypsyjazz”.

Stochelo heeft zich ontwikkeld tot een gitarist van wereldklasse. Binnen het genre van de Gypsy-jazz wordt Stochelo zonder twijfel beschouwd als de absolute top. Hij heeft verschillende prachtige muziekstukken geschreven en is tevens constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. Naast Gypsy-jazz heeft Stochelo zich zeer breed muzikaal verder ontwikkeld en heeft daarbij samen opgetreden met muzikanten uit andere genres. Hij laat zich daarbij graag beinvloeden door stijlen zoals bossa nova, pop en klassiek. 

Karakteristiek voor het gitaarspel van Stochelo zijn de onberispelijke techniek, grote elegantie en zeer persoonlijke vibrato. Een combinatie van virtuositeit en genialiteit. Ook in zijn improvisaties blijft zijn spel helder en precies, en vol passie en emotie:
In 1992 ontving Stochelo Rosenberg een gouden gitaar van het tijdschrift Guitarist als beloning voor het zo populair maken van de akoestische gitaar.

Hij heeft met vele topmuzikanten gespeeld zoals Stephane Grapelli, Bireli Lagrene, Tommy Emmanuel, Peter Beets, Jaap van Zweden, Toots Thielemans, Al Di Miola, Louis van Dijk, Toots Thielemans, Herman van Veen etc.. Een optreden met zijn broer Mozes staat garant voor een gitaarspektakel van het allerhoogste niveau.

Terug naar overzicht