foto

Mozes Rosenberg

Mozes Rosenberg werd geboren in de beroemde familie Rosenberg. Hij begon op 6-jarige leeftijd met gitaar spelen. Zijn leraren waren zijn vader Mimer, zijn broer Stochelo en oom Waso Grünholz. Op 7-jarige leeftijd speelde hij al op de Nederlandse televisie met Het Rosenberg Trio. Daarna werd hij geïnspireerd door vele bekende muzikanten, zoals flamencolegende Paco de Lucia, die hij in 1996 ontmoette. Een paar jaar later ontmoette hij de Amerikaanse gitarist en zanger George Benson. Mozes ontwikkelde zich al snel tot een uitstekende en veelgevraagde sologitarist.

Mozes heeft opgetreden op vele prestigieuze internationale festivals, waaronder Jazz in Marciac, North Sea Jazz, Festivale de Guitare de Patrimonio, Festival Jazz Sous les Pommiers, Dutch Jazz Awards en het Amersfoort World Jazz Festival. In het voorjaar van 2024 speelt hij o.a. op de Jazz Marathon Hong Kong, in Taiwan en tijdens het Sicilia Jazz Festival in Palermo. Ook speelde hij in Nederlandse theaters en jazzclubs als Ronnie Scotts en PizzaExpress Londen, Bimhuis Amsterdam, Le Duc des Lombards Parijs etc.. Mozes Rosenberg is het nieuwste gitaargenie uit de Rosenberg-dynastie, de belangrijkste familie in de zigeunerjazz.

Mozes zoekt binnen de muziek continu naar verbreding en treedt regelmatig op met bv jazzgitarist Anton Goudsmit, klarinettist Giacomo Smith, violist Jelle van Tongeren en flamencogitarist Rafael Cortés. Wanneer hij samen met zijn broer Stochelo optreedt, ontstaat een gitaarspel van werkelijk ongekend niveau.

Hij is een fenomenaal muzikant met een groot improvisatietalent. Een meester op de gitaar die zich muzikaal breed heeft ontwikkeld. Vanaf de eerste noot maakt Mozes indruk met vlijmscherp, groovend en inspirerend gitaarspel. Achteloos en adembenemend virtuoos gespeeld. Opzwepende solo's, non-stop swingend met verrassende breaks, synchrone lijnen die elk optreden tot een traktatie maken. Zijn. huidige repertoire omvat jazz- en popstandards, eigen composities en gypsyjazz klassiekers.

Terug naar overzicht