foto

Fapy Lafertin

Fapy Lafertin is geboren in Kortrijk (Belgie) en begon op 5-jarige met het bespelen van meerdere instrumenten. Al snel werd de gitaar zijn instrument en speeldE hij in een trio met zijn vader op viool en zijn broer op ritme gitaar. In de jaren die volgden speelde Fapy in vele verschillende formaties.

Gedurende zijn lange carriere heeft hij met vele top-muzikanten opgetreden, waaronder bv Charly Bird, Scott Hamilton en Stephane Grapelli, de violist met wie Django Reinhardt jarenlang heeft gespeeld in het beroemde Quintette du Hot Club de France. Jaren later heeft Fapy ook met violist Tim Kliphuis opgetreden en meerdere cd’s opgenomen.

Fapy speelde in heel Europa op vele festivals en jazz-clubs, en wordt binnen de Gypsy-jazz gemeenschap zeer gewaardeerd. Naast optredens is hij ook actief als leraar, en is hij bv een van de hoofd-docenten tijdens het Paulus Schäfer Sinti Jazz Guitar Camp, waar gitaristen uit de hele wereld aan deelnemen. Als leraar weet Fapy vele gitaar-studenten te inspireren. Daarnaast bespeelt hij ook de 12 snarige gitaar en heeft zijn muzikale horizon daaarmee verbreedt richting de Portugese Fado en Baziliaanse Samba muziek.

Samen met Paulus Schäfer heeft hij in vele formaties gespeeld en in 2024 spelen ze samen met de accordeon-virtuoos Dominique Paats op het beroemde Festival Django Reinhardt Fontainebleau, voor Fapy alweer de 4de keer.

Terug naar overzicht