Mozes Rosenberg

englishFlag
In the family albums is a little Mozes Rosenberg with a violin which he holds as a guitar. He learned to play guitar from his father Mimer. Mozes hears from childhood nimble vibratos, lashing chords, fast runs and melancholic melodies between the caravans. Father, grandfathers, cousins ​​and brothers; everyone plays at the camp. The many birthdays and festivals are celebrated with Gipsy Jazz, which new musicians sit and play the stars of heaven. In this way musicians be born and raised.

Not only from his father’s side, the music is in the blood of Mozes, but of the mother’s side as well. Metz Grünholz is a sister of Waso Grünholz. A virtuoso guitarist, who inspires so much young talent. If French Sinti hear the guitar playing of guitarists Nuenen, then they say “Aah Waso.” Waso holding his guitar in the seclusion of the camp, but he is widely renowned and praised. Of course, the older brother of Mozes, Stochelo Rosenberg, is also a great teacher for him.

Mozes was 7 years old when he performs with the Rosenberg Trio in the TV program “Het vijfde uur”. When he was 13, he met in The Hague Paco de Lucia. At the North Sea Jazz Festival in The Hague in the same year Moses follows a masterclass with the in 2007 deceased keyboardist Joe Zawinul.

The international breakthrough is there in 2005 with the project ‘Ready’n able’ and the homonymous CD album. Stochelo Rosenberg, Sani of Mullem and Mozes Rosenberg form a super trio.(is complemented)


In de familie-albums staat een kleine Mozes Rosenberg met een viool die hij vasthoudt als een gitaar. Hij leert gitaar spelen van zijn vader Mimer. Van jongs af hoort Mozes rappe vibrato’s, striemende akkoorden, snelle loopjes en ook melancholieke melodieën tussen de woonwagens. Vader, grootvaders, neven en broers; iedereen speelt op het kamp. De vele verjaardagen en feesten worden uitbundig gevierd met Gipsy Jazz, waarbij steeds nieuwe musici plaatsnemen en de sterren van de hemel spelen. Zo worden muzikanten geboren en getogen.

Niet alleen van zijn vaders kant zit de muziek in het bloed van Mozes, maar ook van moeders kant. Metz Grünholz is een zus van Waso Grünholz. Een virtuoze gitarist, die zo veel jong talent inspireert. Als Franse Sinti het gitaarspel van de Nuenense gitaristen horen, dan zeggen ze “Aah Waso”. Waso houdt zijn gitaarspel in de beslotenheid van het kamp, maar alom is hij geroemd en geprezen. Natuurlijk is ook de oudste broer van Mozes, Stochelo Rosenberg, een geweldige leermeester voor hem.

Mozes is 7 jaar als hij met het Rosenberg Trio in het TV-programma “De vijfde uur” staat. Als hij 13 jaar is ontmoet hij in Den Haag Paco de Lucia. Tijdens het North Sea Jazz in Scheveningen in datzelfde jaar volgt Mozes een masterclass bij de in 2007 overleden toetsenist Joe Zawinul. De internationale doorbraak in 2005 komt als het project ‘Ready’n able’ met het gelijknamige album vooral buiten Nederland furore maakt. Stochelo Rosenberg, Sani van Mullem en Mozes Rosenberg vormen een supertrio.

Mozes heeft dan geen eigen groep meer, maar is vooral “special quest”, o.a. bij Mediterranean Sundance , het Django Reinhardt Festival in Samois en het International Gipsy Festival. Hij toert in 2008 met de Rosenberg Family in de theaters, speelt met het Rosenberg Trio en Johnny Rosenberg in het Concertgebouw Amsterdam in kader Robeco-concerten en speelt dan nog als Johnny en Mozes Rosenberg bij de uitreiking van de Jazzawards in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Dat gebeurt vanaf 2008 enkele jaren achtereen en Mozes speelt zich in 2010 naar het hoofdpodium.

2009 en 2010 wordt het jaar dat Mozes Rosenberg absoluut doorbreekt: een theatertour met Rosenberg Trio, de theaterserie Johnny & Mozes Rosenberg en pianist Rob van Bavel door JazzImpuls en de theatertour “On the Road” met Joke Bruijs en Frits Landesbergen met de uitgave van een gelijknamige cd. In 2009 neemt Sani van Mullem de contrabas over van Barthia Egtberts en komt er een einde aan Johnny en Mozes Rosenberg. Ze gaan de jazzpodia betreden als Rosenberg van Mullem en kort daarna vestigen ze hun naam definitief met The Rosenbergs. Nu hebben ze de beschikking over drie solisten en een ritmesectie van wereldklasse. Niet langer zijn alleen de standaards georiënteerd op Django Reinhardt het oeuvre, maar ook de klassieke Amerikaanse Jazz-meesters. Het klinkt zo goed en geeft zo veel speelplezier dat een achttal nummers in de studio worden opgenomen. Kort daarna verschijnt het album “Obsession” bij Sinti Music Records.

In november 2010 speelt Mozes Rosenberg met Stochelo en Sani in Japan. Achtereen-volgens in Performing Art Center in Hyogo, Art Center Aichi, Oji Hall Tokyo en afsluitend in Shibuya Club Quattro in Tokyo. Een prachtige reeks. Het meest onder de indruk is Mozes van de egards waarmee hij door het Japanse publiek wordt behandeld. Voor het eerst voelt Mozes dat hij een bijzondere gitarist is. En dat is ie!

Video