Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Birds of Swing starring Fapy Lafertin @ Spirit of Django – Zaal CoStA Antwerpen

27 November, 2015 @ 19:30 - 23:30

Affiche 1Fapy Lafertin_541

BIRDS OF SWING STARRING FAPY LAFERTIN

Fapy Lafertin: gitaar

Nathan Daems: tenorsax

Filip Vandebril: contrabas

Waso De Cauter: ritmegitaar

The Birds of Swing is een groep van en rond Waso De Cauter met een voor ieder optreden wisselende bezetting. Steeds weer weet hij een boeiende combinatie van muzikanten te vinden uit verschillende hoeken met een specifiek gemeenschappelijk kenmerk: ze houden allen diep van swing jazz. Met The Birds of Swing ligt de focus vooral op het specifieke gevoel en de groove van de swing die in de jaren ‘40 hoogtij vierde: de gouden tijd van de grote solisten waar de aandacht vooral op de instrumentale zeggingskracht gericht was en minder op de arrangementen en collectiviteit van de grote big bands. Het was ook de periode waarin de bebop zich begon te manifesteren en uiteindelijk de hele jazzwereld op haar kop zette. Dit gold ook voor de jazz in Europa: ook Django Reinhardt was gebeten door de nieuwe stroming van de bebop waardoor hij zijn grenzen bleef verleggen.

(((Fapy Lafertin)))

Gipsy jazz kenners zijn het allemaal over één punt eens; Fapy Lafertin is de meester van de Django Reinhardt school. In 1975 richtte hij samen met zijn jeugdvriend Koen De Cauter het legendarische Waso Quartet op waarmee zij de eersten waren die de muziek van Django terug speelden. Al snel zorgde dit voor een revival van de hot club muziek in West Europa en was Waso Quartet een graag geziene groep op podia in heel Europa en de VS. 

Sinds 1985 bouwt Fapy Lafertin een solo carrière uit die hem wereldwijd als één van de beste gitaristen uit het gipsy swing genre doet gelden en hem al op de planken bracht met beroemdheden als Stéphane Grapelli, Adelaide Hall, Earl Oakin, Scott Hamilton, en vele anderen.

(((The Birds of Swing)))

Multi-instrumentalist Nathan Daems is een muzikant van de 21ste eeuw: een zoeker met een open geest. Hij brengt een hedendaagse versie van jazz met ruimte voor improvisatie en invloeden uit verschillende uithoeken van de wereld. Zijn liefde gaat zowel uit naar zigeunermuziek uit de Balkan en Turkije, over de bezwerende Ethiopia jazz naar springerige ska of Indische klassieke muziek. Niet verwonderlijk is Nathan dan ook terug te vinden in diverse en zeer uiteenlopende bands zoals Black Flower, Ragini Trio, Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Maguaré, Vetex, …

Filip Vandenbril wordt in muzikale kringen wel eens dé groove master van het moment genoemd. Als liefhebber van muziek – los van genres – duikt hij op in de meest uiteenlopende muziekstijlen en is dan ook terug te vinden in ensembles van divers pluimage: The Valerie Solanas, Lady Linn, Antwerp Gipsy Ska Orchestra, Black Flower, …

Waso De Cauter – zoon van – staat al zo een 25 jaar op de planken en is vooral een ervaren slaggitarist in klassiekere jazz genres, chanson en diverse traditionele Europese muziekvormen. Over de jaren trad hij op met een impressionante resem van grote artiesten en speelde hij – letterlijk – tot aan de andere kant van de wereld. 

Traditie en swing mogen dan wel heel belangrijke elementen zijn in zijn muzikaal beleven maar hij is zeker geen purist: voor hem is muziek een organisch intuïtief beleven en steeds in beweging. Zo blijft hij steeds zoeken naar nieuwe invloeden, ideeën en energieën zonder daarom de fundamenten (swing, melodie) te moeten neerhalen.

 

 

Details

Date:
27 November, 2015
Time:
19:30 - 23:30

Venue

Zaal CoStA
sint-andriesplaats 24
Antwerpen, Antwerpen 2000 Belgium
+ Google Map
Phone:
+32 3 260 80 50
Website:
http://www.cosintandries.be/spiritofdjango